Den kinesiska muren höll. Sverige kunde inte upprepa succéerna från Dortmund 1989 eller Kuala Lumpur 2000. Kina besegrade Sverige 3-0 i matcher i en den historiska semifinalen på lag-VM på hemmaplan.

Sverige har inte besegrat Kina i lagsammanhang sedan VM i Kuala Lumpur 2000 när Jörgen Persson avgjorde och firade triumfen liggandes på rygg och sprattlande med benen. Klassiska bilder som vi tyvärr inte fick se någon modern tappning av idag. De svenska herrar kan trots detta lämna hagen med huvudet högt då laget bärgat den första VM-medaljen i lagsammanhang sedan 2004.

Mattias Karlsson som varit Sveriges kanske starkast lysande stjärna detta VM ställdes i första matchen mot världssexan Ma Long. Kinesen är den enda pingisspelaren som vunnit samtliga ärofyllda medaljer som går att vinna. Den ödmjuka kinesen som även tackade den svenska publiken efter matchen segrade i tre taka set. Mattias som kom till lägen men det hade föga betydelse när kinesen rent ut sagt spikade igen.

Kristian ställdes i den andra matchen mot den 21-åriga världsettan Fan Zhendong. Kristian som inte kunde förvalta en setboll i det första setet revanscherade sig och vann övertygande det andra setet 11-8. Fan, med hjälp av den tillresta kinesiska hejarklacken bevisade sedan varför han är rankad som världens bästa pingisspelare när han endast släppte fem poäng de två avslutande seten.

Pennfattade Xu Xin med en av världens bästa forehands stod för motståndet i den tredje matchen när det var tur för lagets ”gamling”, den 31-åriga Jon Person att kliva upp i ringen. Svensken med det höga serveuppkastet rev och slet efter förmåga. Svensken kom närmast i andra set men förlorade jämt 13-11. Xu Xin visade klass när han sedan vann också det tredje setet i storstilad klass 11-5.

En uppenbart rörd f­­­­­örbundskapten Ulf ”Tickan” Karlsson:

– Det var ett tufft motstånd som blev för svåra för oss idag. Jag vill passa på och tacka hemmapubliken.

Sverige förlorade semifinalen mot Kina 0-3 men överträffade trots detta alla förväntningar och vann den första medaljen sedan 2004.

Kina – Sverige 3 – 0
Ma Long – Mattias Karlsson 3-0 (11-6, 11-5, 13-11)
Fan Zhendong – Kristian Karlsson 3-1 (13-11, 8-11, 11-3, 11-2)
Xu Xin – Jon Persson 3-0 (11-6, 13-11, 11-5)

Foto: Jens Oredsson / ITTF

Sveriges väg till bronsmedaljen

Gruppspel:
Sverige – Rumänien 3-0
Sverige – Hongkong 3-2
Sverige – Tyskland 0-3
Sverige – Slovenien 3-1
Sverige – Egypten 3-0

Åttondelsfinal:
Sverige – Kinesiska Taipei (Taiwan) 3-2

Kvartsfinal:
Sverige – England 3-0

Semifinal:
Sverige – Kina 0-3