En historisk händelse utspelade sig i damernas kvartsfinal som skulle ha spelats mellan Nord- och Sydkorea. Matchen spelades aldrig – istället tog de båda lagen i hand och laget kommer nu fortsätta turneringen som ett Korea under pågående lag-VM.

Det är 27 år sedan Korea sist spelade bordtennis-VM under samma flagg. Nu händer det alltså igen. Nord- och Sydkorea som startade lag-VM på varsitt håll och skulle ha mötts i damernas kvartsfinal på torsdagsmorgonen i Halmstad Arena. Nu är de båda lagen istället klara för semifinal – som en nation. Beslutet är en trepartsöverenskommelse mellan Nord- och Sydkoreas lag och Internationella bordtennisförbundets (ITTF).

Det koreanska laget möter nu antingen Japan eller Ukraina den 4 maj klockan 11.00 i en historisk match.

Beslutet följer de nordkoreanska och sydkoreanska ledarnas löfte om ”varaktig fred” på den koreanska halvön. Det visar även att bordtennis är ett perfekt forum för att skapa fred genom idrott.

– Att idrotten kan spela en stor samhällsroll vet vi sedan tidigare och inte minst genom bordtennisen och den så kallade ”pingpongdiplomatin” i början av 70-talet. Att Sverige och Halmstad nu nästan 40 år senare blir platsen för ETT koreanskt landslag är historiskt och något vi självklart är mycket glada över, säger Petra Sörling förbundsordförande i Svenska Bordtennisförbundet.

Läs hela pressmeddelandet här