Efter två vilodagar var det dags för de svenska damerna att ge sig in i hetluften igen. Nu med bara ett mål, att placera sig bland de 14 bästa lagen och därmed behålla sin plats i A-divisionen. Polen ställde över sin högst rankade spelare Li Qian, som i gårdagens vinst mot Brasilien bar laget till seger 3-1

Filippa Bergand fick förtroendet istället för Jennifer Jonsson och på vilket sätt hon gjorde det. Helt respektlöst körde hon över Polens etta Natalia Partyka, rankad som nummer 60 i världen med klara 3-0. En otroligt stark bedrift av Filippa som alltså gör sitt första stora mästerskap i seniorsammanhang. Näst ut på tur var vår svenska storspelade Matilda Ekholm som hittills inkasserat åtta segrar av åtta möjliga. Det var en något mindre stabil Matilda som klev ut i hagen idag inför en full läktarsektion i B-hallen. 1-0 följdes upp till 2-1 men en Matilda utan flowet vi är vana att se henne vid kunde dessvärre inte följa upp ledningen. Polskan blev för tuff i det avgörande setet och kvitterade till 1-1 i lagmatchen.

I den tredje matchen ställdes Ängbyfostrade Linda Bergström mot Natialia Bajor. Linda  som hittills imponerat i mästerskapet, trots flera tunga förluster, fick nu med sig en vinst efter ytterligare en väldigt stark insats. Nyckeln till vinsten låg i att Linda rörde sig väldigt bra och var offensiv i sitt forehandsspel.

Matilda kunde tyvärr inte ta revansch från sin tidigare förlust utan förlorade även mot Natalia Partyka, Paralympicsmästarinnan i Rio 2016. Matchen slutade 1-3.

Filippa tog kommandot direkt i den avgörande matchen med sitt snabba och fartfyllda spel. 11-9 i det inledande setet gav tjejerna hopp om seger. Trots stundtals stor dominans och två setbollar i det tredje setet kunde Filippa inte knyta ihop säcken denna gång. Några för enkla misstag vid de avgörande lägena och en dålig start på det fjärde setet blev för mycket för vår svenska debutant. Förlust 2-3 i lagmatchen och därmed är detta mästerskap över för de svenska damerna som slutade på plats 17-20 utan inbördes ordning.

Förbundskaptenen Peter Sartz sammanfattar den svenska insatsen.

– Tre av spelarna har slagit personbästa så vi har fått ut max av laget. Sedan är det några situationer som är tuffa och du måste gilla att ta den sista straffsparken i avgörande lägen mot bra lag. Alla lagen vi förlorar mot är klart högre rankade än oss, avslutar Sartz som ändå ser ljust på framtiden.

Hoppet är inte ute för laget att spela i A-divisionen om två år. Chansen finns fortfarande att kvalificera sig på lagets totala världsranking.

Sverige – Polen 2-3
Filippa Bergand – Natalia Partyka 3-0 (11-9, 11-6, 11-7)
Matilda Ekholm – Katarzyna Grzybowska-Franc 2-3 (9-11, 11-9, 14-12, 8-11, 7-11)
Linda Bergström – Natalia Bajor 3-1 (11-9, 14-12, 3-11, 11-4)
Matilda Ekholm – Natalia Partyka 1-3 ( 7-11, 10-12, 11-9, 8-11)
Filippa Bergand – Katarzyna Grzybowska-Franc 1-3 (11-9, 7-11, 10-12, 1-11)

Foto: Jens Oredsson