Idag kl.11.00 möter Sveriges herrar Kina i en klassisk VM-semifinal i bordtennis. Sveriges herrar har på hemmaplan sensationellt tagit sig hela vägen till semifinal, en bedrift som inte skett sedan 2004. 

På andra sidan bordet står stormakten Kina med världens högst rankade spelare i spetsen Fan Zhengdong. I stallet bakom Fan finns även Xu Xin (WR4), Lin Gaoyuan (WR5) samt olympiske mästaren Ma Long (WR6). Ma Long är den enda pingisspelaren som vunnit samtliga stora mästerskap.

Sist lagen möttes var i World Team Cup i februari, en match som slutade 0-3. Mycket bordtennishistoria finns mellan nationerna och vi alla minns när Sverige rev den kinesiska muren i Dortmund 1989. Det har varit barskrapat med svenska segrar och inte sedan 2000 har Sverige rått på Kineserna, se klippet nedan. Idag har Kina vunnit åtta raka lag-VM och varit i final i 22 av de 23 senaste världsmästerskapen.

 

Förutsättningarna är klara inför denna match. Kina är givetvis storfavoriter men har det senaste halvåret visat prov på mänsklighet då flertalet av spelarna förlorat mot Européer. Många av de Svenska VM-spelarna har varit uppe och snuddat på de Kinesiska giganterna och sist att slå någon av dem var Mattias Karlsson och Anton Källberg som båda under 2015 besegrade Yan An. Sverige har fördel av hemmaplan och en lagsammanhållning som sällan skådats.

Se till att vara på plats i Halmstad Arena kl.11.00, alternativt slå på SVT1.
Kom igen nu Sverige!

Spelarkvoter i respektive lag:
Sverige
Mattias Karlsson (20) 7-1
Jon Persson (63) 4-2
Truls Möregårdh (319) 1-0
Kristian Karlsson (19) 5-4
Anton Källberg (62) 1-1

Kina
Fan Zhangdong (1) 6-0
Xu Xin (4) 5-0
Ma Long (6) 4-0
Lin Gauyuan(5) 2-0
Wang Chuqin (145) 1-0

Matchen sänds på SVT 1 med start kl.11:00. För er som inte har möjlighet att bänka er framför tv:n liverapporterar förbundet även på Twitter under @svbordtennis. På Instagram under @pingislandslagen ges även en unik inblick bakom kulisserna i arenan.