Efter åttondelsfinalens rysare mot Taiwan väntade ett formstarkt England i kvartsfinalen på bordtennis VM. Engelsmännen med Liam Pitchform i spetsen, har gått igenom gruppspelsfasen utan förlust. Lagen möttes sist på VM 2016 i Kuala Lumpur, en match som Sverige gick segrande ur med 3-1.

Inför en välfylld Halmstad Arena klev Kristian Karlsson ut mot Paul Drinkhall i en öppningsmatch som hette duga. Trollhättesonen som igår kände av en skadad ljumske visade inte något som helst tecken på skada. Med publikens stöd i ryggen lyfte Kristian sig när det behövdes som mest och gav Sverige en drömstart i lagmatchen med fina 3-0 mot Drinkhall. Värt att notera var att Kristian var hårt pressad och låg under 3-8 i andra set men lyckades vända och vinna 8 raka bollar.

Match två var en drabbning mellan turneringens två kvotmässigt kanske starkaste spelare, Mattias Karlsson (6-1) mot Halmstadbaserade Liam Pitchford (8-0). I en av de mest välspelade matcherna under mästerskapet var Mattias Karlsson illa ute vid ställningen 1-2 i set. Den 192 cm långa Mattias lyckades komma ur knipan och vända på matchen. Efter stor dramatik i skiljeset kunde Mattias genom några fina slutbollar till slut stäcka armarna i skyn och ge Sverige en 2-0 ledning.

Jon Persson, som i detta mästerskap blivit en riktig matchvinnare, såg till att sätta spiken i kistan genom att överkomma Samuel Walker i tre raka set. 11-8, 11-3, 14-12 skrevs in i protokollet som i och med det för Sverige till semifinal på bordtennis-VM, något som inte hänt sedan 2004.

En tårögd förbundskapten Ulf “tickan” Karlsson säger efter matchen:

– Det kan inte bli bättre. Vi har gjort det fantastiskt bra. Det har varit jobbigt och strängt många gånger under vägen fram och man vill så mycket när man spelar hemma.

I semifinalen imorgon ställs Sverige nu mot stornationen Kina. Matchen startar kl. 11.00 och sänds i SVT.

Sverige – England 3-0
Kristian Karlsson – Paul Drinkhall 3-0 (11-9, 11-8, 11-8)
Mattias Karlsson – Liam Pitchford 3-2 (12-14, 11-6, 5-11, 11-7, 11-9)
Jon Persson – Samuel Walker 3-0 (11-8, 11-3, 14-12)

För er som ej har möjlighet att bänka er framför teven liverapporterar förbundet även på Twitter under @svbordtennis. På Instagram under @pingislandslagen ges dessutom en unik inblick bakom kulisserna i arenan.